Foredrag

Følg forlaget på Facebook


Kom gerne med spørgsmål eller kommentarer.


Jeg svarer altid.I 2019 har jeg afholdt flere foredrag om Gale Sondergaard, og Kældernæs-Mordet både under aftenskoler og i mange kirker.


I 2020 har jeg forberedt flere nye foredrag til kirkekredse, og tilbud til Danske Seniorer og Ældre Sagen, som allerede har givet arrangementer.


Kalenderen er åben for flere, nu hvor jeg har stoppet mit fuldtidsarbejde.
Foredrag – den levende fortælling

 

 

1. Hvilket land stammer musikken fra?

I løbet af foredraget vil jeg spille 12-14 stykker folkemusik på ca. to minutter – og deltagerne skal gætte: ”hvilket land stammer musikken fra?” Den er fra lande, jeg selv har rejst i – og foredraget plejer at være en øjenåbner for deltagerne. Det er meget forskellige lande og at se et land i verden gennem musik åbner for forståelse, og i tillæg kommer min personlige rejsebeskrivelse.

 

2. Syrien – inden borgerkrigen.

I 2010 besøgte min kone og jeg Syrien og vil fortælle om landets historie og kultur. Det er ikke kun det historiske Palmyra, der er et besøg værd. Jeg vil fortælle om mødet med en syrisk familie, besøg på en privat skole, en gammel syrisk silkevæver, et overdådigt påskeoptog i dele af hovedstaden og det smukke marked i Aleppo – samt den danske Karen Jeppes (1876-1935) mindestue, ligeledes i Aleppo.

 

3. TVIND – mit møde med den nye højskole.

En fortælling om mit ophold på Den Rejsende Højskole i 1972 – om dens første tur til Latinamerika. Hvad ville Amdi Pedersen have os til at se? Vil bl.a. fortælle om mit møde med en indianerfamilie i Bolivia.

I 1993 fik jeg DANIDAs rejselegat til Bolivia og mulighed for at rejse tilbage og se om den indianer, jeg i 1972 hjalp med at bære bananplanter, stadig levede, og hvad var der sket med landsbyen på 21 år?

 

4. Nordkorea – kan de to lande forenes?

I 2016 besøgte min kone og jeg Nordkorea på Kim Il-Sungs fødselsdag, medens der var internationalt maratonløb i hovedstaden Pyongyang. Vi var gæster på en fuldt arrangeret rejse – som jeg vil fortælle om – i verdens mest lukkede land. Og bliver Nord- og Sydkorea til ét land?

 

5. Gale Sondergaard – skuespiller med danske aner (1899-1985)

Hendes forældre udvandrede fra Sønderjylland i 1890´erne til Minnesota i USA – og hun blev en kendt skuespiller bl.a. i Broadway med Ibsen forestillinger og fik en Oscar for bedste kvindelige birolle i 1936. Hun blev med sin mand sortlistet i slutningen af 40´erne – var med i over 35 film, og gik foran i kamp for et bedre samfund. Fortæller om hendes liv med to adopterede børn og den danske baggrund i en amerikansk verden. Hun spillede med Bob Hope, Bette Davis, Humphrey Bogart m.fl.


Bogen: Gale Sondergaard, birollens dronning. 2013

 

6. Kældernæs-Mordet

En købmand blev dræbt i landsbyen Kældernæs på Lolland i december 1949. Hvorfor blev han slået ihjel? Morderen flygtede fra Nyborg Statsfængsel i september 1952 – effektivt planlagt med en kammerat, og nåede at komme til Tyskland. Jeg har talt med morderen to gange i 1974 og 1997. TV2-Øst lavede i 2018 en 35 min TV-udsendelse om sagen.


Bogen: Kældernæs-mordet, 2000


Pris: 2.000,- + evt. transport.

STEEN BALLES FORLAG · Absalonsgade 16,3 · DK-1658 København V · +45 3074 4220 · steen@steenballe.dk


Copyright © All Rights Reserved